ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΤΕ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ;

Η «ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΓΕΝΟΜΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ

 

 

Το γνωρίζατε;

Ένα απλό τεστ με γρήγορα, εξατομικευμένα αποτελέσματα είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα.
Ένα απλό τεστ επιχρίσματος από τη στοματική κοιλότητα, που μπορεί να ληφθεί και στο σπίτι ή στο ιατρείο, μπορεί να επιτρέψει στο γιατρό σας να συνταγογραφήσει την ασφαλέστερη και την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή με βάση το ατομικό σας γενετικό αποτύπωμα.

Ακολουθείτε ή πρόκειται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία για:

• καρδιακές παθήσεις • υψηλή πίεση • υψηλή χοληστερίνη
• χρόνιους πόνους • ημικρανίες • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
• κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις  • καρκίνο

Λαμβάνετε πολλά φάρμακα μαζί ή έχετε επιπλοκές ή παρενέργειες από τα φάρμακά σας;

Αναρωτιέστε αν λαμβάνετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή αν μια διαφορετική φαρμακευτική αγωγή θα απέδιδε καλύτερα;

Κάθε άτομο έχει διαφορετικό DNA, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των ασθενών, ως προς τον τρόπο που μεταβολίζεται κάθε φάρμακο και να αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μια συνηθισμένη αιτία αυτής της διαφοροποίησης αποτελεί η μοναδικότητα τον γονιδίων του κάθε ασθενή, τα οποία σχετίζονται με τη μεταφορά και το μεταβολισμό των φαρμάκων.

Οι εξετάσεις φαρμακογενομικής εξαλείφουν τη μέθοδο δοκιμής και σφάλματος συνταγογράφησης, επιτρέποντας στους γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τα γονίδια των ασθενών τους, τη λειτουργικότητα αυτών των γονιδίων και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας του ασθενούς.

Είχατε ποτέ προβλήματα με τα φάρμακά σας;

Αν έχετε ιστορικό θεραπευτικής αποτυχίας σε φαρμακευτική αγωγή ή αν παίρνετε 5 ή περισσότερα φάρμακα, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων. Με βάση το γονιδιακό προφίλ, μπορεί να γίνει η διάκριση στις εξής κατηγορίες μεταβολισμού:

 

Φυσιολογικός Μεταβολισμός  >  κανονική δόση φαρμάκου

Ενδιάμεσος Μεταβολισμός  > χαμηλότερη δόση φαρμάκου

Γρήγορος Μεταβολισμός  > υψηλότερη δόση φαρμάκου

Μειωμένος Μεταβολισμός  > συνιστάται η χρήση εναλλακτικής δραστικής ουσίας

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι μια από τις κυρίες αιτίες νόσησης και θνησιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη, είναι η τέταρτη αιτία θανάτου, μπροστά από αιτίες όπως η πνευμονοπάθεια, ο διαβήτης, το AIDS και οι θάνατοι από αυτοκινητιστικά. Τα τεστ φαρμακογενετικής, με βάση το μοναδικό DNA ενός ατόμου, αναλύουν τα φάρμακα που μπορεί να μεταβολίσει. Η ανάλυση δεν περιορίζεται στα φάρμακα που ο ασθενής λαμβάνει επί του παρόντος, αλλά αναφέρεται και στη φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί στο μέλλον.

Kατηγορίες Φαρμάκων


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΝΟΥ

 

• Αντικαταθλιπτικά 

• Αντιεπιληπτικά 

• Βενζοδιαζεπίνες 

• Γενική Αναισθησία 

• Μυοχαλαρωτικά 

• Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

(ΜΣΑΦ) 

• Οπιοειδή


ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

• Αντικαταθλιπτικά

 

• Αντιεπιληπτικά

 

• Αντιψυχωσικά


ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

 

• Αντιαρρυθμικά

• Αντιπηκτικά

• Αντιδιαβητικά

• Αντιυπερτασικά

• Στατίνες

• Αναστολείς συσσώρευσης

  αιμοπεταλίων

• Θρομβοφιλία

Τώρα, η GNP DIAGNOSTICS σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια φαρμακογενομικής στην Αμερική, παρέχει τις πρωτοποριακές εξετάσεις στη χώρα μας. Ένα απλό τεστ μπορεί να επιτρέψει στο γιατρό σας να συνταγογραφήσει την ασφαλέστερη και την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αγωγή βασιζόμενος στο ατομικό γενετικό σας αποτύπωμα.

Ένα απλό τεστ με γρήγορα, εξατομικευμένα αποτελέσματα, βέλτιστη Ασφάλεια και Μέγιστα Θεραπευτικά Αποτελέσματα!

Πως λειτουργεί η διαδικασία;

Ο γιατρός σας θα παραγγείλει την αντίστοιχη εξέταση αφού το συζητήσει μαζί σας.

Ένα σιελογόνο δείγμα θα συλλεχθεί (μη επεμβατική λήψη δείγματος) και θα αποσταλεί για να εξεταστεί για γενετικές μεταλλάξεις.

Μόλις τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα, σας αποστέλλονται ταχυδρομικά ή με e-mail.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει τα αποτελέσματα αν το επιθυμείτε, για να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δοσολογία.

Δείτε εδώ το φυλλάδιο μας

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι Τα Γενετικά Τέστ;

Το γενετικό υλικό είναι διαφορετικό σε κάθε άτομο. Οι μεταλλάξεις στα γονίδια είναι υπεύθυνες για διαφοροποιήσεις σε οτιδήποτε, από τα μαλλιά και το χρώμα των ματιών έως το πως το σώμα μεταβολίζει τα φάρμακα. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και το Γενετικό Τεστ είναι ο μόνος τρόπος να ανακαλύψετε τις δικές σας μοναδικές μεταλλάξεις.

Πώς βοηθούν τα Γενετικά Τέστ

Ένα απλό τεστ μπορεί να σας δείξει πως το σώμα σας επεξεργάζεται τα περισσότερα φάρμακα. Τα Γενετικά Τεστ βοηθούν το γιατρό σας να βρει την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και δόση για σας χωρίς το ρίσκο των παρενεργειών ή άλλων ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Τι αναζητούν τα Γονιδιακά panel της GNP DIAGNOSTICS;

Η GNP DIAGNOSTICS διαθέτει γονιδιακά panel που εξετάζουν πολλαπλά γονίδια για τις εξής ειδικότητες :

  • Καρδιολογικό γονιδιακό Panel (ελέγχει γονίδια υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αντιαρρυθμικών, αντιπηκτικών, αντιδιαβητικών, αντιυπερτασικών, στατινών, κ.α. φαρμάκων).
  • Ψυχιατρικό γονιδιακό Panel (ελέγχει γονίδια υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών, αντιεπιληπτικών, κ.α. φαρμάκων).
  • Διαχείρισης Πόνου γονιδιακό Panel (ελέγχει γονίδια υπεύθυνα για τον μεταβολισμό οπιοειδών, ΜΣΑΦ, μυοχαλαρωτικών, γενικής αναισθησίας, βενζοδιαζεπινών, αντιεπιληπτικών, αντικαταθλιπτικών, κ.α. φαρμάκων).
  • Γενικό γονιδιακό Panel (ελέγχει γονίδια υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αντιθρομβωτικών, ΜΣΑΦ, στατινών, αντιεπιληπτικών, αντιδιαβητικών, αντιμικροβιακών, μυοχαλαρωτικών, αγχολυτικών, αναισθητικών, ορμονικών, διεγερτικών ΚΝΣ, ανασταλτικών γαστρικής έκκρισης, αντινεοπλασματικών, αντιαρρυθμικών, φαρμάκων κατά της άνοιας, φαρμάκων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, αντιεμετικών, αντιιλλιγγικών, αντιμυκητιασικών, αντιικών, ανθελονοσιακών, κ.α. φαρμάκων).

 

Οι εξετάσεις αυτές αναζητούν γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν το πως τα ένζυμα του σώματός σας δουλεύουν. Τα ένζυμα είναι ουσίες που προκαλούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα.Τα ένζυμα εμπλέκονται σε όλες τις λειτουργίες του σώματός σας. Κάποια ένζυμα διασπούν το φαγητό μέσα στο σώμα και άλλα διασπούν τα φάρμακα. Τα Πάνελ της GNP DIAGNOSTICS αναζητούν τις γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν μια συγκεκριμένη οικογένεια ενζύμων. Αυτή η οικογένεια ονομάζεται «P450 ENZYMA» και είναι αυτά που μεταβολίζουν πάνω από το 80% όλων των φαρμάκων.

Πώς μπορεί το Γενετικό Τεστ να με βοηθήσει;

Επειδή διαφορετικά ένζυμα μεταβολίζουν διαφορετικά φάρμακα, το να γνωρίζετε ποιές γενετικές μεταλλάξεις έχετε είναι πολύ σημαντικό. Τα Γενετικά Τεστ δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανταπόκρισή σας στη φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πρόληψη παρενεργειών. Επίσης, βοηθά το γιατρό να συνταγογραφήσει την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και δοσολογία για σας.

Είναι πιθανό να έχω μια γενετική μετάλλαξη;

Ναι, οι γενετικές μεταλλάξεις είναι συνηθισμένες, συμπεριλαμβανομένων μεταλλάξεων που επηρεάζουν το πως το σώμα μεταβολίζει τα φάρμακα. Πιθανόν να έχετε μόνο μία γενετική μετάλλαξη ή αρκετές.

Τι συμβαίνει εάν έχω μια γενετική μετάλλαξη;

Οι γενετικές μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και ο καθένας μας έχει κάποιες. Αν το Τεστ της GNP DIAGNOSTICS ανακαλύψει μεταλλάξεις που επηρεάζουν το πως κάποιο από τα εξεταζόμενα ένζυμα λειτουργεί, τότε κάποια φάρμακα μπορεί να μην είναι σωστά για σας ή να έχετε παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι άνθρωποι με γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την οικογένεια ενζύμων Ρ450, είναι πιο πιθανό να έχουν φαρμακευτικά προβλήματα από τους ανθρώπους χωρίς αυτές τις μεταλλάξεις. Τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν παρενέργειες, ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή λιγότερα οφέλη από τα φάρμακα.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα ΔΕΝ είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό πάνω από 60% των ασθενών.

Πώς γίνεται το τεστ;

Ο γιατρός παίρνει επίχρισμα από το μάγουλό σας, ως δείγμα κυττάρων. Μετά ο γιατρός σας στέλνει το δείγμα στη GNP DIAGNOSTICS για ανάλυση. Τα αποτελέσματα σας ανακοινώνονται και κοινοποιούνται και στο γιατρό σας εφόσον το επιθυμείτε.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΓΕΝOΜΙΚΗΣ

Παίρνετε αυτή τη στιγμή 4 ή περισσότερα φάρμακα;
Έχετε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας νοσηλευτεί εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής;
Έχετε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας αισθανθεί άρρωστος αφού πήρατε κάποιο καινούργιο φάρμακο;
Σας έχει αλλάξει ο γιατρός σας δόση ή φαρμακευτική αγωγή λόγω έλλειψης απόκρισης ή αντίδρασης στο φάρμακο;
Παίρνετε κανονικά τα συνταγογραφημένα φάρμακά σας και ακόμη δεν αισθάνεστε καλύτερα;
Παίρνετε ήδη ή σκέφτεται ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κλοπιδογρέλη, αμιτρυπτιλίνη ή νορτριπτυλίνη;
Παίρνετε κάποιο φάρμακο για την καρδιά σας;

Αν απαντήσατε ναι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε τα Γενετικά Τεστ της GNP DIAGNOSTICS είναι τα κατάλληλα για εσάς.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη φαρμακευτική σας αγωγή;

Παρακάτω είναι μερικά συμπτώματα που ενδεχομένως να έχετε νιώσει:

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ

> Δυσφορία
> Σφίξιμο στο στήθος
> Δυσκολία στην αναπνοή
> Πόνο στο στήθος
> Ναυτία
> Καούρα
> Έμετο
> Ζαλάδα
> Αίσθημα παλμών
> Σφίξιμο ή πίεση σε λαιμό, σαγόνι, ώμο, πλάτη, μπράτσο ή κοιλιά

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Ή ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

> Κόπωση ή Μειωμένη ενέργεια
> Υπερκατανάλωση τροφής ή Απώλεια όρεξης
> Τάσεις αυτοκτονίας
> Αϋπνία ή Υπνηλία
>  Επίμονη θλίψη, Ανησυχία ή Κενά συναισθήματα
> Αδυναμία αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων ή πίεσης

 

ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ
ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

> Κλοπιδογρέλη, Βαρφαρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά, αντιπηκτικά
ή αντιθρομβωτικά φάρμακα;
>  Αμιτριπτυλλίνη, νορτριπτυλίνη
ή άλλα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
(δοξεπίνη, ιμιπραμίνη, κλπ);

Αν σημειώσατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, τότε τα Γενετικά Τεστ της GNP DIAGNOSTICS είναι τα κατάλληλα για εσάς.
Εάν έχετε ιστορικό θεραπευτικής αποτυχίας ή αν παίρνετε 4 ή περισσότερα φάρμακα, έχετε αυξημένο κίνδυνο για κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια από τα φάρμακα. Μιλήστε στο γιατρό σας και ρωτήστε για τα Γενετικά Τεστ της GNP DIAGNOSTICS. Ένα απλό δείγμα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αξιολογήσει αν θα λάβετε ή όχι επαρκή ανακούφιση από την τρέχουσα φαρμακευτική σας αγωγή.
Το Γενετικό Τεστ της GNP DIAGNOSTICS είναι απόλυτα ασφαλές, εύκολο και μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και δοσολογία που χρειάζεστε.