ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ – ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΗ

Η Φαρμακογενομική εξετάζει πως τα γονίδια κάθε ανθρώπου επηρεάζουν τον τρόπο που μπορεί ή δεν μπορεί να μεταβολίσει κάποιες φαρμακευτικές ουσίες. Αν μια φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική ή αν προκαλεί παρενέργειες, εξαρτάται σε ένα βαθμό από τα γονίδια. Κατανοώντας τη γενετική βάση της ανταπόκρισης στα φάρμακα, οι γιατροί είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα και τις ιδανικές δόσεις που ταιριάζουν στις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς μειώνοντας σημαντικά τις ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Γιατί τα φάρμακα λειτουργούν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο;

Πολλά φάρμακα δεν ενεργούν πλήρως με τη μορφή με την οποία δίνονται και πρέπει να «ενεργοποιηθούν» απο ένζυμα. Κάθε άτομο κληρονομεί ποικιλίες αυτών των ενζύμων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά τα φάρμακα ενεργοποιούνται. Μερικοί άνθρωποι μεταβολίζουν τα φάρμακα αργά. Αυτό σημαίνει ότι οι κλασικές δόσεις της θεραπείας μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά. Τα φάρμακα επίσης, πρέπει να «απενεργοποιούνται» για τον περιορισμό της έκθεσης του φαρμάκου σε υγιείς ιστού. Ένα άτομο με λιγότερο αποτελεσματικά ή πιο αργά ένζυμα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα του φαρμάκου, τα οποία παραμένουν στο σώμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να έχει περισσότερες παρενέργειες από το φάρμακο.

Δόση βασιζόμενη στα γονίδιά σας  ανάλογα με την κατηγορία μεταβολισμού.

Mειωμένος μεταβολισμός – Τα ένζυμα μεταβολίζουν τα φάρμακα ελάχιστα σε σχέση με το κανονικό. Μπορεί να χρειαστεί μικρότερη δόση ή διαφορετική φαρμακευτική αγωγή για να  αποτρέψει το φάρμακο να συγκεντρωθεί στο σώμα.
Ενδιάμεσος Μεταβολισμός – Τα ένζυμα μεταβολίζουν τα φάρμακα πιο αργά απο το κανονικό. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί χαμηλότερη δόση ώστε το φάρμακο να μην συγκεντρωθεί στο σώμα του.
Κανονικός Μεταβολισμός – Τα ένζυμα μεταβολίζουν κανονικά. Η κανονική δόση πιθανόν να είναι αποτελεσματική.
Γρήγορος Μεταβολισμός – Τα ένζυμα μεταβολίζουν τα φάρμακα πιο γρήγορα απο το κανονικό. Το σώμα τα χρησιμοποιεί πολύ γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική φαρμακευτική αγωγή ή δόση.

 

Εύκολη λήψη δείγματος και Αποτελέσματα που διαρκούν ΜΙΑ ολόκληρη ΖΩΗ.

Τα τεστ Φαρμακογενετικής χρησιμοποιούν ένα σιελογόνο δείγμα για τη λήψη του DNA, και γίνονται 1 μόνο φορά στη ζωή του κάθε ατόμου. Τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν στη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η ανάλυση δεν περιορίζεται στα φάρμακα που ο ασθενής λαμβάνει επί του παρόντος, αλλά αναφέρεται και στη φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί στο μέλλον.

για το κοινο   next

για επαγγελματιεσ υγειασ    next