Διαβήτης & Κάπνισμα

 

Έχει αποδειχθεί ότι με το κάπνισμα αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη καθώς και ότι στα διαβητικά άτομα που καπνίζουν, όχι μόνο επηρεάζεται η ρύθμιση του διαβήτη αλλά εμφανίζονται πιο έντονα και διάφορες διαβητικές επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κοινές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα σε οποιοδήποτε άτομο, στα άτομα με διαβήτη επιταχύνει την εμφάνιση θρομβώσεων, αρτηριακής υπέρτασης, διαβητικής νευροπάθειας, διαβητικής νεφροπάθειας, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και στυτικής δυσλειτουργίας.

Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη όλων των παραπάνω.

Διαβήτης & Αλκοόλ

 

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ με μεγάλη προσοχή καθώς οι θερμίδες που προσλαμβάνονται και ο τρόπος μεταβολισμού της αλκοόλης επιδρά στη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.

Η κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα μαζί με φαγητό για να αποφευχθούν τα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Καλό είναι πριν την κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται μια μέτρηση σακχάρου. Ανάλογα με την περίπτωση, να γνωρίζετε την ποσότητα του αλκοόλ που μπορείτε να καταναλώσετε και να πίνετε αργά.

Διαβήτης & Διατροφή

 

Υπάρχουν κάποιες βασικές διατροφικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με Διαβήτη και είναι οι παρακάτω:

 

Λαμβάνετε 5-6 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα και μην παραλείπετε γεύματα.

Τρώτε συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πολύσπορο ψωμί.

Καταναλώνετε κυρίως ψάρι, θαλασσινά και άπαχο κρέας.

Προτιμάτε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά, πχ γιαούρτι 2%.

Μπορείτε να τρώτε ανάλατους ξηρούς καρπούς (εκτός από κάσιους).

Μην τρώτε πέτσες, λίπη, βούτυρα και άλλα κορεσμένα λίπη.

Αποφύγετε τα γλυκά που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Αποφύγετε αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη.

Αποφύγετε το αλάτι.

Αλκοόλ: επιτρέπονται 2 ποτήρια για άνδρες και 1 για γυναίκες ανά ημέρα. Πιείτε το ποτό παράλληλα με το γεύμα & όχι με άδειο στομάχι. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί το αλκοόλ κρύβει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Αποφύγετε τα λικέρ και τα γλυκά κρασιά.

Διαβήτης & Διακοπές

 

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά καθώς η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την απορρόφηση της ινσουλίνης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διαφοροποιούνται όταν είμαστε σε διακοπές (αλλαγή ωραρίων, διαφορετικά τρόφιμα, διαφορετικό περιβάλλον, έλλειψη ή αύξηση stress, κλπ).

Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών ή καύσωνα θα πρέπει να αυξάνεται η κατανάλωση υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης, να αποφεύγεται η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και να γίνονται συχνότερες μετρήσεις σακχάρου.

 Καλό είναι ο τόπος ο οποίος επισκέπτεστε να μπορεί να σας παράσχει ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που τη χρειαστείτε καθώς και γνώριμα τρόφιμα και ποτά. Στην περίπτωση ταξιδιού σε χώρα με διαφορά ώρας, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να αναπροσαρμόσετε το βασικό ρυθμό έγχυσης της αντλίας σας στη νέα ώρα.

Διαβήτης & Ταξίδι

 

Οι ευπαθείς ομάδες και ιδίως τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους. Πριν το ταξίδι θα πρέπει να έχουν συζητήσει με το γιατρό τους και να έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για τη ρύθμιση του σακχάρου τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και στα ταξίδια όπου αλλάζει η Ζώνη Ώρας.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να γίνεται προσαρμογή των ελέγχων γλυκόζης, της χορήγησης ινσουλίνης και των υπόλοιπων φαρμάκων που πιθανόν να λαμβάνει το άτομο.

Διαβήτης & Άσκηση

 

Στον Διαβήτη Τύπου 1 η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της μεταβολικής ρύθμισης. Θα πρέπει όμως να υπάρχει σχετική εκπαίδευση για την αποφυγή υπογλυκαιμιών κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Οι υπογλυκαιμίες πρέπει να αποφεύγονται γιατί εκτός του ότι είναι επικίνδυνες για το άτομο, ακολουθεί υπεργλυκαιμία η οποία προκαλεί απορρύθμιση του διαβήτη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή 12 – 24 ώρες μετά την άσκηση.

 

Φροντίζουμε πάντα τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ελέγχουμε το σάκχαρό μας οπωσδήποτε πριν την άσκηση και κάθε 30-40 λεπτά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης καθώς επίσης καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα μετά από 30 – 45 λεπτά έντονης άσκησης.

Διαβήτης & παιδί

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 είναι πλέον μια συνήθης χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμα και βρέφη ή νήπια.

Επειδή τα παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών σε νεαρή ηλικία, θα πρέπει να υπάρχει εντατικοποίηση της θεραπείας ώστε να ελεγχθεί η νόσος, να αποφευχθούν οι διαβητικές επιπλοκές και τα παιδιά να έχουν μια πλήρη και φυσιολογική ζωή. Απαραίτητη λοιπόν είναι η σωστή εκπαίδευση παιδιού και γονέων από εξειδικευμένη ομάδα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον θεράποντα ιατρό.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές σε νήπια, παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και προτιμώνται γιατί επιτυγχάνονται χαμηλότερες διακυμάνσεις της γλυκόζης, μικρότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επιπλέον, οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης παρέχουν τη δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των μετρήσεων και των στοιχείων της θεραπείας ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης.

Διαβήτης & Ψυχολογία

 

Κατά τη διάγνωση ενός ατόμου με Διαβήτη Τύπου 1 πιθανόν να υπάρξουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα, όπως: άρνηση, θυμός, φόβος, θλίψη, απελπισία, ενοχή, άγχος, που είναι απολύτως φυσιολογικά. Μπορούν όμως να αποφευχθούν με τη σωστή ενημέρωση του πάσχοντα και του περιβάλλοντος του.

Με τη θεραπεία με αντλία ινσουλίνης τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1 και πλέον τα διαβητικά άτομα μπορούν να ζουν φυσιολογικά, να ασχολούνται με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, να απολαμβάνουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές και τα ταξίδια χωρίς άγχος!

Η αντλία είναι μια ηλεκτρονική συσκευή μικρού μεγέθους η οποία παρέχει στον οργανισμό ινσουλίνη υποδόρια μέσω ενός λεπτού καθετήρα και επιτυγχάνει την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη διατηρώντας τον καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Με τις ειδικές λειτουργίες που διαθέτει και τη δυνατότητα επικοινωνίας με ειδικό πομπό και αισθητήρα, καταγράφει συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης και ελαχιστοποιεί την εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Η φιλοσοφία της εταιρείας μας είναι πως κάθε άτομο δικαιούται να απολαμβάνει τη ζωή του στο έπακρο. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία.